Utvalgt av Gudene

  • Lansering: År 2000
  • Førsteopplag: 90 000
  • Forlag: Cappelen
  • Illustratør: Anita Våmartveit og Åse Solberg (forklarer forskjellen på «streken» på de forskjellige forsidene)
  • Handlingen er lagt til: Vestlandet, Trøndelag, Island, Frankrike, Danmark og Sverige
  • Tema: Vikingtid, mytologi, romantikk
  • Periode: 800 – 1000
  • Antall bøker i serien: 30

Skjebnetro

Idet Åsmund skal til å si barnets navn, tar volven overraskende ordet. Hun løfter armene mot himmelen, det blinker i glassperler fra staven hun holder i hendene. Med en kraft som tar pusten fra alle, roper hun ut: – Dette jentebarnet er utvalgt av gudene – og gudene vil at hun skal hete Gyda. Selveste Odin som styrer over Valhall er hennes beskytter, og ingen må noen gang gjøre henne fortred. Det andre barnet må ofres, ellers vil gudenes forbannelser ramme Jotungård.

Straffedom

Salbjørg ligger stiv i sengebenken og venter på at folk skal sovne. Tankene dveler ved det hun planlegger, men de kretser også om det seidmannen har lært henne om dødbringende planter. Endelig er hun å regne som en riktig seidkvinne! Hun kan nok til å kunne gjennomføre sine onde planer.

Jernbyrd

Gyda er 16 år, vakker og villstyring. Fosterforeldrene hennes fortviler. Åsmund valgte et godt feste til henne før han seilte ut, og nå mener fosterfar Trygve at tiden er inne for giftermål. Men Gyda har tilhørt en annen. Villig lot hun seg forføre av den fredløse Jatmund etter en jakttur i fjellet. Nå spørs det om Tord, hennes festmann vil godta en som ikke er jomfru.

Renkespill

Gyda og stallkaren Sorle reiser til Opplandene der hennes bestefar Aggrim ligger for døden. Sorle er fåmælt og mutt, tynget av løfter han har gitt Opplands-høvdingen og tvil om han greier oppfylle dem.Bak den tause masken bærer han også på en glødende og umulig kjærlighet til Gyda - følelser som bare blir sterkere på turen. Gyda har nok med sine tunge tanker. Hvordan vil Tord skjøtte Jotungård mens hun er borte? Vil de rekke frem før Aggrim dør? Den mektige Gudhild møter dem vennlig da de kommer frem, men inni henne ulmer et glødende raseri og hat rettet mot henne som er arving til alt ...

Valfart

Hemings stemme bryter gjennom den opphissede folkemengden. – Gudene vil bli fornøyd med dette offer, roper han og dytter Gyda frem foran dem. Overrasket ser hun at han holder staven hun har fått i gave, og forargelsen griper henne når hun også ser at han har ringen hun fikk av Jatmund. Hvilken rett har Heming til å ta det som er hennes? Til og med bjøreskinnet hennes bærer seidmannen med eiermine. Hun prøver å lyde myndig når hun ber om å få sine eiendeler med seg til dødsriket, men seidmannen ler bare ondt og slår henne hardt i ansiktet.

Troløs

Gyda og hennes lille følge er på vei hjem til giftermålet på Jotungård. Arntor orker ikke å gi slipp på henne ennå, og følger med. Han greier dårlig å skjule sine varme følelser for henne som er lovet til en annen. Sveinbjørn Fredeløs følger årvåkent med. Trår de to feil nå, ligger veien åpen for hans onde planer. Gyda er hjemsøkt av drømmer. Hun strever med å forstå hva gudene forsøker å fortelle. De vil advare henne, men hun skjønner ikke mot hva. Et forstår hun, og det er at hennes skjebnertråder på ett eller annet vis er uløselig sammenvevd med Arntors. Men tør de å leve ut sin kjærlighet mens de ennå har sjansen?

Hjertesorg

Det gnistrer av kjærlighet i luften hver gang Gyda og Arntor oppholder seg i samme rom. Tord kan ikke unngå å merke det og er ved å fortæres av sjalusi. Ennå har han ingen holdepunkter for at hustruen er ham utro, men hun virker avvisende og tankespredt i ektesengen. Tords kjærlighet til Gyda er ekte og inderlig. Han har skjønt at Gyda er barntung, men vet ikke at Arntor er far til barnet. Likevel må han bli kvitt sin rival. Jakten på berserken gir ham den fullkomne anledning.

Berserk

Gyda hater seg selv for sin forræderske kropp. Selv om hun lengter etter Arntor hele tiden, greier hun ikke å motstå Tords kjærtegn. Samtidig vokser et spirende liv i henne. Hvordan skal hun få fortalt sin husbond at hun bærer en annen manns barn under hjertet?
Tord ser begjæret i sin hustrus øyne, men kjærlighet finner han ikke i det blå blikket. Men den vil komme med tiden, det er han sikker på. Bare han får ryddet skalden av veien. Det er en listig plan han har klekket ut, og ingen vil kunne spore manndrapet til ham.

Manndrap

Forvirringen råder på Jotungård, og Gyda ser hvordan hun er i ferd med å miste makten. Folk ellers legger skylden for det som skjer på sykdomsvettene som hjemsøker Toralv. Hans skjebne blir lagt i hendene på volven Ragni Den Gåtefulle, og det budskapet gudene gir henne, er utvetydig: Gutten må ofres. Gyda blir hjelpeløst vitne. Denne overmakten kan hun ikke sette seg opp mot. Hun trygler og ber gudene om tegn, men aldri har de vært tausere. Har de sviktet henne? Har hun mistet kraften? Samtidig legges onde planer om å rydde Arntor av veien. Skal Gyda miste alt hun har kjær før gudene er fornøyd?

Trollmakt

Skrekkslagen stirrer Gyda på scenen som utspiller seg. Det verste som kunne skje har nå skjedd; hennes far i kamp med hennes elskede Arntor. Åsmund vil nok ikke vise noen nåde etter å ha knepet dem på fersk gjerning i elskoven. Stiv av skrekk ser hun sin far trekke kniven. Hun er ikke i tvil om hvem som vil vinne denne kampen, for Arntor er ingen kriger. Men det må ikke spilles mer blod på Jotungård nå. Så med ett kommer løsningen av seg selv, og Gyda er overbevist om at den er lagt henne i hendene av gudene.

Ragnarok

Gyda aner at noe er i ferd med å skje på Jotungård, hun får stadig kraftigere syner, og sentralt står en mann med en spesiell vikinghjelm. Hvem er han, denne mannen, og hva har han i sikte?
Arnvid Leidulvsson er valgt til å bli Gydas neste ektemann. Han kaster sitt blikk på henne, og blir hugtatt, men Gyda forlater Jotungård, for gudene har befalt henne å legge ut på vandring. Det blir en farefull ferd, og i fjellene møter hun de fredløs. Ikke alle tar hensyn til Gydas høye byrd, for blodet renner raskt i villmennenes årer ved synet av en kvinne.
Så dukker han opp, som hun bærer mer elskhug til enn noen annen. Men nornene spinner sine tråder, og volven Kårhild gjør det ikke lettere. Mot kanten av stupet skal Arntor presses.

Svik

Sotten herjer i kaupangen. Gyda og Kårhild setter sin lit til gudene, men vil maktene hjelpe dem denne gangen? Torny den arge bærer nag til Arntor, og når hun finner ut at han er fredløs, kaster hun gand på ham. Ondskapen spinnes rundt den mørkøyde skalden, og svarte krefter truer med å sende ham til dødsriket. Et sendebud fra Hvitekrist kommer med skipt til kaupangen, og enda en av Gydas drømmer går i oppfyllelse. Kårhild kjenner svartsjuken brenne. Hun vil ha Arntor. Med ett vet hun hva hun skal gjøre.

Volver

Gyda legger i vei i den retningen gudene har vist henne. Den kalde årstiden har satt inn, og hun har bare Trygg og Varg som selskap. Dyrene følger henne trofast til kulden og snøen kommer – da rammer døden det lille følget.
De blodige veggene som har vist seg i Gydas drømmer, blir med ett virkelighet. Det blir også de hjelpsomme hendene, og Gyda lar seg føre mot en dypere vidsdom og stedet som er vist for henne i drømmene.

Arvelodd

Gydas vonde drømmer blir til virkelighet idet veldige vannmasser fosser ut av breen. Vannet viser ingen nåde. Gro og Roe kastes hjelpeløse rundt i et virvlende kaos, og Gyda vlir rådløs vitne til en grusom kamp.
Torden Tora har befalt Gyda å legge ferden over isbreen, og hun trosser kolossen som viser seg å vente på henne med uante farer. Denne gangen kjemper ikke Gyda bare for sitt eget liv. Hun kjemper også for et annet liv som er enda viktigere. Ikke så langt unna ruver et fjell over en liten boplass. Ravnene flyr med skrik og jammer over fjelltoppen, ivrige etter å gjøre som lederen befaler. Ravnemannen skuer utover boplassen han har makten over. Men trusselen fra kvinnen som kom, og aller mest fra barnet hun bærer, kan han ikke leve med. Uten nåde strammer han grepet om det lille samfunnet.

Svartsjuke

Gyda og vennene hennes blir ufrivllig trukket inn i de onde maktene som styrer på Elgtun. Åskell og Toralv får mer enn noen merke hvordan lagnaden kan handle. Den onde Jogeir driver sitt listige og farlige spill med flere enn guttene.
Over det hele skuer Åsa. Hun har de samme synene som Gyda har hatt i den siste tiden, men den aldrende trollkvinnen sitter på enda flere hemmeligheter enn høvdingdattteren. Det hun ser, er ikke bare av det gode.
Elskhugen vokser hos Gro, og denne gangen er det Arnvid som har fått livmuskelen til å banke. Men Arnvid har ikke øyne for andre enn Gyda, og Gro bestemmer seg for å fullføre det som ble forsøkt gjort da hun var liten … Og vannet er kaldt som is.
Samtidig sirkler Finngard inn høvdinggården, og med seg har han krigere – menn som har vært i kongens hird.
Og alt dreier som et lite varn. Barnet som er gitt Midgard av gudene. Torarin.

Varsel

Gyda mottar varsler. Hun ser flammer og kjenner blodsmaken i munnen idet hun løper mot stupet. Gudene forteller henne på denne måten at hun må komme seg videre. Fortvilelsen rir henne. Hva vil skje med Torarin?
Svartsjuken plager fortsatt Kleng der han står med kniv i hånd utenfor Jogeirs bolig.
Samtidig ligger Inga og skriker mot torvtaket. Hun ber de høyere makter om å la barnet bli i henne ennå en stund. Vil de bønnhøre henne?
Finngard samler hirden sin og setter kurs for Elgtun.
Samtidig er Arnvids menn budsendte for å forsvare høvdinggåtden.
Gro fylles ennå av elskhug og attrå overfor Arnvid, men nornenes spinn kan være nådeløst.
Over det hele ruver Åsa. Trollkvinnen ser det som skal skje, og bringer offer til de eneste som kan gjøre noe – gudene.

Strid

På Elgtun lever folk med vissheten om at Finngard snart samler sin hird og kommer for å ta gården.
Gyda engster seg for Torarin, som trollkvinnen Åsa har varslet at skal være et midpunkt i striden. Hva skal de gjøre for å kunne ruste seg til overgrepene som vil komme?
Arvind fortviler også, men mer enn voldsmannen og hirden hans, opptas tankene hans av tvillingsøstrene. Hvem av dem er det han egentlig er hugtatt i?
Toralv har opplevd mye vondt, men ennå er ikke pinslene over for ham. For førte gang på svært lenge viser legemanen gamle kunster – svart seid.
Samtidig er Åskells venn Dreng på vei til høvdinggården. Han bærer med seg et viktig bud som det haster å få frem. Men væregudene er hard mot fiskeren, og for hver skritt han tar, kommer også Finngard nærmere målet.

Giftermål

På Elgtun styrer Finngard med jernhånd, og han har store planer. Krigerhøvdingen har øye for Gyda og makten hennes som en gang vil komme ham selv til gode.
Den hevnlystne Eldfrid følger nøye med på tingenes gang, og svartsjuken brenner i henne når hun skjønner hva som er Finngards mål. Mer enn noen gang vil hun ha ham, men et stort hinder sperrer for henne – Gyda Åsmundsdatter.
Arnvid og Neri prøver å samle sin hird, men den er blitt hardt kvestet etter snøraset. Det herjer en sott blant mennene, så de kan ikke nærme seg Elgtun riktig ennå.
Gudene gir Gyda og Åsa tegn, men vil de to kvinnens makte å stanse Finngard på hans fremferd?
Midt opp i det hele stå den alt drerier seg om – Torarin – gudenes utvalgte.

Elskhug

Finngard strammer uten grid sitt grep om Elgtun. Det er bare døgn om å gjøre til det store vinterblotet.
Et viktig giftermål står for tur. Nå gjelder det for Gyda å slippe unna Finngards klør og å redde Torarin. Det er selve friheten som står på spill.
Eldfrid Skjoldmøys styrke er hennes våpen – skruppelløs gjør hun alt som står i hennes makt for å få styringen over høvdinggården. Og Finngards hird rives mellom troskapen til lederen og troen på gudene.
Gro og Arnvid kjenner med visshet at de hører sammen, men det ser ut til at deres elskhug til hverandre skal få en grusom slutt.
Hva vil skje hvis ikke Neri og mennene hans rekker frem i tide til å redde de utvalgte ofrene – mannen og hesten som Gro elsker?
På vei ned fra fjellet kommer et følge som skal få hele Elgtun til å rystes. En av mennene er selveste Odin i menneskeham.

Seidkraft

Gyda har lagt ut på enda en reise, og denne gangen er det Mink, Leiv og Torarin som følger henne. Gudene leder dem til den store isens brearm og folket som lever der – samene. Her møter Gyda mannen som har vist seg i drømmene. Fylt av trollmakt krever seidmannen gudesønnen. Har Gyda møtt overmakten som kan ta fra henne Torarin? Åsdmund har fått tak i Gro, og truer med å fullføre byrden han en gang ble pålagt – ofringen av datteren til gudene. Hvem skal han sett sin lit til? Kravet fra gudene, eler varslene som med ett hives over ham?

Ætling

Duvdi Seidmann og kvinnen Àile forfølger Gyda og Torarin etter at de flyktet fra siidaen. Paret har fått det for seg at gudesønnen skal ta over som noaide blant skridfinnene. Nå er Torarin deres. Presset er uutholdelig på Gyda der hun langsomt jages i retning av kaupangen. Arntor og søsteren hans er på vei mot samme mål. Kan det virkelig være slik den gamle spåkvinnen Åsa sa? Vil han rekke å møte sin elskede Gyda en siste gang? Vil han makte å redde henne fra ondskapens klør?

Lagnadsmøte

Gyda og Torarin er kommet til kaupangen. Her ligger mange skip i havnen, og Gyda forsøker å bli med et av dem tilbake til Jotungård. Seidmannen Duvdi og kvinnen hans har planer for henne og gudesønnen. Torarin skal overta som noaide blant skridfinnene, og de bruker alle midler til å få fatt i gutten. Arntor er også kommet til kaupangen. Vil han rekke å å møte sin elskede Gyda før skridfinneparet eller en annen medsammensvoren slår klørne i henne? Lagnaden rår, også over møtene mellom mennesker med de sterkeste bånd.

Løftebrudd

– Dette er gudesønnen. Àiles røst tordner over siidaen. Folk kryper sammen i ærefrykt. Blikkene er som låst på den lille gutten som seidmannen hoder i armene. – Torarin er gudesønnen vi har ventet på, vår neste noaide. Skridfinnekvinnen legger hodet bakove og slår den doble reinhammeren mot skinnet på runebommen. Så stiger joiken over siidaen. Gyda har fulgt med til den store vinterboplassen. Hun er hjelpeløst overgitt Duvdi og kvinnen hans. Våpenet deres er hennes egen sønn. Mardrømmene lar henne ikke i fred, og Hel viser seg for henne hele tiden. Gyda kjemper alt hun kan, men kan hun overvinne selveste dødsgudinnen? Arntor stirret mot de mektige fjellene. Et sted der oppe befinner hans kjæreste seg. Men hvor skal han begynne å lete?

Livsmot

Duvdi og Àile sørger for at Torarin sakte, men sikkert tar til seg av lærdommen. De er i ferd med å gjøre ham til sin nå. Stadig sjeldnere får Gyda være sammen med sønnen sin. Hun må ta i bruk all den kløkt og klokskap hun eier. Gyda har funnet gammen som kan skjule Arntor, men to menn følger henne – en av dem griper inn. Duvdi er fornøyd med tingens utvikling, men rasende over at Juoksa svek ham. En grusom plan legges for å straffe mannen. Imens skjer det ting mellom Mink og Elvemannen.. – Jeg kan ikke ha elskov med deg før jeg minnes det som var, sier han. Et annet sted trøster Morok seg med Àne.

Pakten

Gyda betrakter den mektige seidmannen med en blanding av skepsis og blank frykt. Gjennom angsten hører hun Duvdis stemme: – Du skal få bli i siidaen slik at du kan ha samvær med din sønn, men bare om du inngår en avtale med meg. Du skal få lære ham om Åsgårds guder, men du må aldri fortelle Torarin at du er hans mor. Gydas ansikt hvitner. – Hvordan kan du kreve noe slikt av meg? Det overgår hva en mor kan makte. Som i ørske hører hun Duvdis svar: – Det er opp til deg! Tier du med sannheten, kan du bli. Hvis ikke, ser du aldri din sønn igjen. Seidmannen smiler sleskt. Han følger seg sikker på hva Gyda Åsmundsdatter vil velge.

Ærefrykt

Verden ligger åpen for den utlærte gudesønnen, men Torarins utfartstrang er svekket etter at Girste forlot siidaen sammen med Nilas. Girste kjenner livet som vokser i henne. I drømmene er hun og barnet sammen med Torarin, men når hun våkner, er det Nilas som ligger ved hennes side. Gyda er kommet hjem til Jotungård, der skal overstrømmende glede og dyp smerte møte henne. Arntor trøster sin kvinne så godt han kan, men ingenting kan lindre det bødende såret i hugen hennes – savnet etter Toararin. Til slutt må Torarin reise, valfarten til Midgard venter. Han kommer til å møte en annen gud på sin vei. Hvitekrist.

Midgard

Typography is the art and technique of arranging type to make written language legible, readable and appealing when displayed. The arrangement of type involves selecting typefaces, point size, line length, line-spacing (leading), letter-spacing (tracking), and adjusting the space within letters pairs (kerning).

Jordild

Barnet i Girste vokser. Hun er syk av lengsel etter Torarin, men maken Nilas hun våkner opp hos hver morgen. Det er han som begjærer henne, og hun må gi etter siden han behandler henne med respekt. I hvert fall så lenge andre er der som vitner. Girste ber gudene om at Torarin må komme før hun føder. Vil han rekke å nå henne i annet enn drømmene? Gudene gir Torarin nye bilder, en øy som skyter opp av havskorpen – Island. En ny tragedie har rammet Jotungård. Kålv og Ansgar Kloke forsvinner under isen. Det skal komme til å få dramatiske følger for Toralv, Gydas fosterbror. Og i kaupangen reiser Torarin og Sigurd seg mot prestene og Atle Nådeløs. Av utpekte ofre er Torarin det ene.

Sagaøya

Torarin har kommet til øya med jordilden – Island. Han er i følge med Glør Magnusson, som flyktet med foreldrene til øya for mange vintrer siden. Det vokser frem et sterkt vennskap mellom Torarin og familien til Glør. Men så rammer en dødbringende sott den lille familien. Torarin prøver av alle krefter å bruke sine kunnskaper i kampen for å redde Glør og ætta hans. Men så blir han tvunget til å legge ut på enda en reise. denne gangen er det danenes mark som er målet, men først skal krigsskipet han reiser med på tokt.

Jotungård

– Angrip! Haralds røst lyder som torden der den flerrer luften. Krigsskipet er på vei inn elveløpet til Seinen i Frankerriket. Mennene lystrer, men Torarin står som frosset. Dette har han opplevd før – i drømmesynene. På Jotungård stelles det i stand til giftermål, Ulva og Toralv skal ektes. Gyda stirrer lengselsfullt utover fjorden. – Du er på vei nå, min sønn, hvisker hun.